Hogyan kezdj hozzá?

Hogyan kezdj hozzá?

PRAKTIKUS TANÁCSOK A TÖKÉLETES EREDMÉNYÉRT

A festés kellemes lehet, ha alaposan előkészítettük és felkészültünk rá. Igazán szép látványt a szakszerűen festett felületek nyújtanak. Ennek eléréséhez szeretnénk tanácsainkkal segítséget nyújtani Önnek. Reméljük, útmutatásunkat követve örömét leli majd a festési munkálatokban és annak eredményében is.

Előkészítés

MENNYI FESTÉKRE VAN SZÜKSÉG?

Az alább leírtak segítségével ki tudjuk számítani, mennyi festékre lesz szükség egy szoba egy rétegben történő kifestéséhez.

Mérjük meg az adott felület hosszát és szorozzuk meg a felület magasságával, ezzel megkapjuk, hogy egy felület hány négyzetméter. Az így kiszámolt adatokat összeadva megkapjuk a festeni kívánt teljes felület nagyságát. A kapott eredményből ne feledjük el kivonni a nyílászárók felületének méretét! Ha ezt kiszámoltuk, akkor a Mennyi kell a szobámra oldalon kikalkulálhatjuk, hogy melyik festékből mennyit kell használni.

HOGYAN KÉSZÍTSÜK ELŐ AZ EGYES FELÜLETEKET FESTÉS ELŐTT?

Érdemes időt és energiát fordítani erre a fázisra (a festeni kívánt felületek megtisztítására és kiszárítására, valamint a hibák kijavítására), mielőtt a festéshez hozzákezdenénk. Hiszen ez a művelet az alapja a festésnek, és csak a jól előkészített felületen lesz az új dekoráció jó minőségű és tartós.

FALFELÜLETEK

A falat legelőször alaposan meg kell tisztítani mindenféle szennyeződéstől, zsiradéktól, korábbi festékréteg(ek)től. Majd el kell tüntetni a repedéseket, lyukakat és el kell távolítani a szuvasodásokat is - külső és belső falfelületek esetén egyaránt.

Új vakolat

Az új vakolat festés előtt legyen tiszta és száraz. A vakolatot, ha koszos, egyszerűen törölgessük le egy száraz ruhával. Ne használjunk vizes rongyot ehhez a művelethez, illetve ne mossuk a vakolatot, mivel így csak bejuttatnánk a felületi port a falba.

Festett fal

Ha az előző festékréteg sértetlen, mossuk le, vagy töröljük át enyhe mosószeres folyadékkal, hogy eltüntessük a port és szennyeződést. A mosásnál alulról felfelé haladjunk, hogy ne legyenek a lefolyástól csíkok a falon. Ezt követően mossuk át, vagy töröljük át a falat sima vizes ruhával és hagyjuk kiszáradni.

Nagyon fontos, hogy minden "laza", a faltól könnyen elváló festékréteget eltávolítsunk valamilyen kaparóeszközzel, vagy kefével. Az egyenetlen falfelületet dörzspapírral csiszolva tehetjük simává.

A repedéseket vagy réseket glettel tölthetjük ki, de mindig hagyjunk elegendő időt ezek kiszáradására is.

Nedvesség

Nedves felületre nem tanácsos festeni. Ha az Ön fala folyamatosan nedvesedik és nem tud kiszáradni, az egyetlen megoldás, ha kideríti, mi okozza a nedvességet és megszünteti az okot. Ilyenkor lehet, hogy szakember tanácsára lesz szüksége.

Fémfelületek

Új, még festetlen fémfelület

Az új fémfelületeket mindig kezelnünk kell rozsdásodás ellen. Először tisztítsuk le a felületet, majd alapozzunk Supralux Koralkyd korróziógátló alapozóval.

Festett fémfelület

Először távolítsuk el a korábbi festékréteg(ek)et a felületről. Ehhez célszerű drótkefét vagy valamilyen kaparóeszközt használni. Ezt követően vigyük fel az alapozót (Supralux Koralkyd korróziógátló alapozó)a felületre.

Fafelületek

Új fafelület

Az új fafelületet érdes és szálkás lehet. Ezért a széleket le kell sorjázni, a szálkákat pedig dörzspapírral kell lecsiszolni. Ahol a fa sötétebb, például görcs vagy gyantafolt miatt, fessük át alapozóval, hogy a sötétebb folt később ne tűnjön át az új festékréteg mögött. Ahhoz, hogy finom, egyenletes végeredményt kapjunk, festés előtt tapaszoljuk be a lyukakat és repedéseket. Ha a tapasz megszáradt, dörzspapírral dörzsöljük át, majd tisztítsuk meg a portól.

Festett fafelület

A festett fafelületet először alaposan mossuk le mosószeres folyadékkal, majd töröljük át nedves és száraz papírral a végső öblítés előtt. A mosást alulról felfelé haladva végezzük. Ahol a festékréteg elvált a fától, azt dörzspapírral távolítsuk el, majd tisztítsuk meg a felületet a portól.

Beltéri festés

Hogyan fessük a szobát?

Ha lehetséges, napfénynél fessünk. Szürkületben vagy elektromos fénynél árnyékok vetődhetnek a festendő felületre, amelyek megnehezítik a festést és kihagyásokat is okozhatnak.

Alapszabály: mindig fent kezdjük a festést és lefelé haladjunk!

A szoba festésénél következő sorrendet érdemes betartani:

 1. mennyezet
 2. falak
 3. ajtók
 4. ablakok
 5. radiátorok
 6. szegélyek, peremfelületek
1. Mennyezet

Kezdjük a festést az ablakhoz legközelebb eső sarokban és az ablaktól a szoba belseje felé haladjunk. Először egy keskeny ecsettel fessük egyenesen végig az éleket ("snejdolás"). Ezt követően a nedves él mentén haladva dolgozzunk tovább. Vastag ecsetet vagy festőhengert használva széles sávokban, vízszintes csíkokat festve haladjunk az ablaknyílástól kezdve. Akár ecsetet, akár festékpárnát vagy festékhengert használunk, közvetlenül a nedves felület mellett hordjuk fel a következő festékcsíkot, így mindig nedves felületből kiindulva tudunk dolgozni, és a felület nem lesz csíkos.

2. Falak

A falak festését, a mennyezethez hasonlóan, az élek festésével kezdjük. Keskeny ecsetet használjunk és a festést mindig a felső sarokban kezdjük. A falakat korongecsettel, vagy hengerrel fessük, vízszintes sávokban.
A magasabban található felületek festéséhez használjunk létrát, vagy nyeles hengert.

3. Ajtók

Először ékeljük ki a nyitott ajtót és szedjük le, vagy ragasszuk le az ajtószerelvényeket (kilincsek, zárak stb.). Ha az ajtószárnyakat nem akasztjuk le, lehetőleg ne fessük ugyanazon napon az ajtót és az ajtókeretet. Ezzel is csökkenteni tudjuk annak valószínűségét, hogy a frissen festett ajtó befogja a ruhánkat.

Először az ajtót fessük és utána az ajtókeretet. Ha az ajtó két oldalát különböző színűre festjük, arra kell ügyelni, hogy a nyitott ajtónál látható felületek egyforma színűek legyenek.

Tele ajtó

Mindig a tetején kezdjük a festést és haladjunk lefelé. Először a peremeket / éleket fessük, utána az ajtótáblákat. Fessük részletekben, négyszögletes területenként haladva. Hordjuk fel a festéket úgy, hogy két vagy három függőleges ecsethúzást végzünk majd újabb festékfelszedés nélkül kereszthúzásokkal – vízszintes csíkokkal - töltsük ki a két függőleges ecsetvonás közti felületet. Végül néhány nagyon könnyű függőleges ecsethúzással fejezzük be a simítást, a fa erezetét követve.

Betétes ajtó

A betétes ajtószárny egyes részeit az alábbi sorrendben fessük, a fa erezetével egyező irányban.

Üvegbetétes ajtónál kezdjük az üvegbetétek peremével és ezt követően haladjunk az alábbi sorrendben.

 1. legfelső vízszintes szegély (díszléc)
 2. betétek
 3. középső vízszintes szegély
 4. középső függőleges szegély (keresztsín)
 5. külső ajtófélfa (oldalléc)
 6. külső szegély
4. Ablakok

Az üvegbetétek szegélyének festésénél (azok a szegélyek, melyek az egyes ablaktáblákat elválasztják egymástól), mindig az üveg irányába fessünk.

Használjunk szögletes (vágott) ecsetet, vagy egy kis védőtáblát/kartont az üvegfelület melletti peremek festésénél. Ha mégis festékfolt kerülne az ablaktáblára, az éles pengével, száradás után eltávolítható.
Ha tudjuk, távolítsuk el a támasztékokat (bukóollók, stb.), mielőtt hozzáfogunk a festéshez. (Egy csavart azonban hagyjunk benne, amit ideiglenes fogantyúként használhatunk festés közben.)

A következő sorrendben fessünk:
 1. ablakszárny peremek
 2. felső és alsó vízszintes elemek
 3. belső függőleges szegélyek
 4. külső élek
 5. külső keretek
5. Radiátor

A radiátor festéskor legyen teljesen hideg. Oldószer alapú festékkel fessük, mert ezek alkalmasak fém festéséhez (Supralux Radiator zománcfesték) Kerüljük a vizes alapú és akrilfestékeket, mert ezek ragacsossá/ragadóssá válhatnak, ha meleg a radiátor.
A festés megkezdése előtt távolítsuk el a korábbi festékrétege(ke)t és gondoskodjunk róla, hogy a festendő felület tiszta, száraz, por- és zsírmentes legyen. (Lásd: fémfelületek festése.)
Csupasz fémfelületek alapozásához használjon Supralux Koralkyd alapozót, közbenső rétegként Supralux Általános alapozót, vagy Supralux Radiator zománcfesték Ha az első festékréteg csíkos lett, akkor fessünk rá még egy réteget, hogy megfelelő eredményt kapjunk. A csöveket hosszanti irányban fessük, mert keresztirányban festve könnyen megfolyhat a festék. Ügyeljünk arra, hogy a radiátorszelepekre ne kerüljön festék, mert különben könnyen forgathatatlanná válnak. Festés után hagyjuk a radiátort minél tovább hidegen (lehetőleg min. egy napig), hogy az eredmény hosszantartó legyen.

A radiátor hátának lefestése a legkönnyebben és leghatékonyabban egy hosszúnyelű, kisméretű festőhenger segítségével valósítható meg, mert ezzel a nehezen hozzáférhető helyeket is elérjük.

6. Szegélyek, peremfelületek

Tisztítsuk le a szegélyeket és a környező padló-felületet, majd hajtsuk vissza a szőnyeget, ha tudjuk. Ragasszuk le a padlót vagy a szőnyeg szélét vastag ragasztócsíkkal. A festést egy ceruzavékony ecsettel végezzük, melyet óvatosan tartsunk a kezünkben úgy, hogy a földre támaszkodva egyenes vonalban tudjuk tartani. A festést a szoba sarkában kezdjük, egyszerre mindig csak egy métert haladva. Ha a festék megszáradt, távolítsuk el a ragasztócsíkokat.
A parketta/padló védelmének érdekében használjunk egy darab kártyát vagy erős kartonlapot, amit mindig az éppen festett perem/szegélyfelület és a padló közé kell helyezni a képen látható módon.

Hogyan fessük a lépcsőket?

A festési munkálatokat itt is mindig kezdjük fent és lefelé haladjünk. Festési sorrend:

 1. A lépcső tartótengelye
 2. Korlátpillér
 3. Korlát
 4. Lépcső felület és szél
 5. Lépcsőkar-pofa
 6. Lépcső-betét
 7. Középső lépcső

Ha a lépcső felületre később szőnyeg kerül, akkor érdemes csak azokat a felületeket lefesteni, amelyek kilátszanak. A szőnyeg alatt lévő felületből elegendő csak 5-5 cm-t lefesteni.

Kültéri festés

Hogyan fessünk homlokzatot?

A homlokzatok festése két célt szolgál: egyrészt felfrissíthetjük a ház külső megjelenését, másrészt megvédjük a falakat a külső környezeti behatásoktól.
Egy jó állapotú téglafal, ha még korábban nem volt festve, akkor nem is igényli a festést, de egy új, ám fakó vagy foltos vakolat (cement-alapú fedőréteg, melyet téglafalra hordanak fel), felfrissíthető egy új festékréteggel.

Mielőtt hozzákezdünk a festéshez, tájékozódjunk a munka ideje alatt várható időjárásról. Főleg akkor fontos ez, ha előre láthatóan a munka ideje alatt várható változás. 5°C alatti hőmérsékleten és esős, ködös, párás időben ne fessünk. De kerüljük az erős napsütést is, mert a vizes alapú festékek gyorsan száradnak, és így a felület foltossá válhat. Szeles időben se fessünk, mert a szél telefújhatja porral a frissen festett házat. A homlokzat festési munkálatait legjobb kellemesen napos, száraz időben végezni, hogy a festék alaposan kiszáradhasson.

A ház tetejénél kezdjük a festést, majd haladjunk folyamatosan lefelé.
Osszuk fel a befestendő felületet részterületekre. Ezt megkönnyíti, ha figyelembe vesszük a ház kialakításából adódó természetes választóvonalakat, mint pl. az ablakmélyedések, fülkék, korlát és szemöldökfa. Ezek segítségével el tudjuk rejteni a festék-illesztési felületeket.

A festést megelőzően a vakolattal, kültéri glettel kijavított teljes felületet kezeljük Supralux impregnáló mélyalapozóval, így a felület erős, tartós lesz, festés után nem lesz foltos és jelentős mennyiségű homlokzatfestéket - így pénzt takaríthatunk meg.
Hogy a lehető legjobb eredményt kapjuk porózus falfelületek esetén (pl. kezeletlen vakolat), az első réteg festéket hígítsuk kb. 10%-ban vízzel és úgy hordjuk fel a Supralux Portal Mix homlokzatfestééket a Supralux impregnáló mélyalapozóval kezelt felületre. Ezt követően vigyünk fel egy vagy két réteg hígítatlan festékréteget.

Hogyan fessük az esőcsatornákat, csöveket, csővezetékeket?

Esőcsatornák külső részét legjobban a Supralux Orkán csatorna és fémfesték bevonatrendszerével tudjuk megvédeni a nyirkosság okozta károsodásoktól. Fém csővezetékek esetében elegendő, ha normál zománcfestéket használunk külsejük megvédésére, a megfelelő kültéri rétegrend betartásával.
Műanyag ereszcsatornák és csövek általában nem igényelnek festést.

Festőszerszámok

Hogyan használjuk a festőszerszámokat megfelelően?

Festőhenger

A henger használatával időt spórolhat és szép eredményt érhet el, mivel gyorsan és egyenletesen fedi a falfelületeket. De rücskös, egyenetlen felületű falak (pl. vakolatok) hamar el is koptatják, ezért érdemes néhányat kézközelben tartalékolni. Egyenetlen felületek festéséhez a vastag, pl. bárányszőr henger a legalkalmasabb.
A hengert feltöltéséhez húzzuk előre-hátra a festékes vödörben, majd nyomjuk ferdén a festéklehúzóra, hogy elkerüljük a festék-freccsenést.
Ahhoz, hogy a festék egyenletesen terüljön el, a festőhengert váltakozó irányban, előre-hátra gurítsuk a falon. Dolgozzunk lassan, a henger gyors elhúzása foltokat hagyhat maga után.
A munka befejezése után minél gyorsabban alaposan mossuk ki a festőhengert, hogy ne menjen tönkre.

Festőpárna

Ha problémát okozna a henger megfelelő használata, használjunk festékpárnát. Egy ilyen párnával függőleges csíkokat húzhatunk felfelé és lefelé a falon.
Ha szükséges, akkor hígítsuk a festéket, ez megkönnyítheti a felhordását. Ha az első réteg nem fed megfelelően, hagyjuk megszáradni és fessük le még egyszer.
Érdemes bejezni egy nagy felület festését (pl. mennyezet vagy fal), és nem szabad félbehagyni azt, mert egyébként nem kívánatos, ámde jól látható festékcsíkok keletkeznek.

Ecset

10-15 cm széles ecsetet érdemes a falak festéséhez hasznälni. Ha nagyobb ecsetet használunk, az festékkel telítődve túl nehézzé válik. Rücskös, egyenetlen felületeken használjunk sűrű, vastag sörtéjű ecsetet.
Fessük vízszintes sávokban a falat, időnként függőleges ecsetvonásokkal keresztezve - ez elősegíti a festék eloszlását az egyenetlen felszínen.
A csövek mögötti és az ablakok körüli részek festéséhez válasszunk keskenyebb ecsetet vagy hengert.
Az ajtón és ablakon keletkezett foltokat nedves ruha segítségével tudjuk eltávolítani. Hogy megvédjük a csöveket / vezetékeket a foltoktól, ragasszunk újságpapírdarabokat köréjük. Alternatívaként egy darab kemény kartont is használhatunk a cső mögé tartva.

Gyakori kérdések

Mi a különbség a selyemfényű és a matt festékek között?
A selyemfényű festék sokkal ragyogóbb hatást biztosít és a fényekre is jobban reagál, mint a matt festék. A matt festék inkább a felületi hibák elrejtésére alkalmas. A selyemfényű festék viszont tartósabb a nagyobb forgalmú helyeken.
Mire alkalmas az alapozó?
Az alapozó kialakításánál fogva tapadást biztosít egy adott felületre. Kémiailag ellenálló. Az alapozóval lefedhető néhány folt, illetve használható korróziógátlásra is. Fontos, hogy mindig megfelelő alapozót használjunk az egyes felületekre.
Hol találhatok további információt festéssel kapcsolatos kérdéseimre?
További információért látogasson el a www.akzonobel.com vagy a www.sadolin.hu vagy a www.dulux.hu vagy a www.hammerite.hu oldalainkra.
Ha zománcfestékkel festek egy ajtótáblát, hogyan kerülhetem el a festék megfolyását?
Hogy a festék mindenhol egyenletesen legyen felhordva, először ecsettel fessük le a kívánt felületet, majd ezután egy zománcfestő szivacshengert használva egyenletesen töröljük át a felületet.
Nehézségeim támadtak a színválasztásban és a színkártya használata bonyolultnak tűnik. Van-e valami tanácsuk erre vonatkozóan?
Nincs jó vagy rossz színválasztás, ez a saját ízlésvilágának a kifejezése. Néhány tipp, hogy hogyan tud egymással harmonizáló színeket választani:
Kezdje a már meglévő színek használatával: például a szőnyeg, függönyök és bútorok színének figyelembevételével.
Új vakolat festésére milyen festéket használjak?
Ha új vakolat került a falakra, hozzávetőleg egy hónap szükséges, hogy azok kiszáradjanak. A festéket 10%-osra kell hígítani vízzel használat előtt. Keveréssel elkerülhetjük a besűrűsödést.
Fel kell-e kevernem használat előtt a festéket?
Ha folyadékot érzékel a festék felületén, akkor tanácsos egy tiszta pálcával átkeverni, hogy egyenletes sűrűséget kapjunk. Ha nincs sűrűségbeli különbség, akkor a festék egyenesen használható a dobozból.